Ortodontik Tedavi
Ortodontik Tedavi

Ortodonti,dişler ve çene kemiklerinin konumları ve birbirleri ile ilişkilerini inceleyen diş hekimliğinde bir uzmanlık dalıdır.Ortodonti uzmanı olan hekimler diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra yine diş hekimliği fakültelerinin ortodonti anabilim dallarında uzmanlık eğitimi alırlar. Ortodontik tedavinizi yapacak hekimi seçerken uzmanlık eğitimi almış olduğundan emin olunuz.

*Ortodontik tedaviye ne zaman başlanmalı?

Sabit ortodontik tedaviye başlamak için tüm daimi dişlerin sürdüğü 12 yaşını beklemek gerekse de, karışık dişlenme dönemi olan 6-12 yaş aralığında hareketli aygıtlar kullanılarak önemli düzeltmeler yapılabilmektedir.Bu nedenle 6-7 yaşına gelen her çocuk bir ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmelidir.

*Tedaviye başladıktan sonra ne sıklıkla doktoruma görünmeliyim?

Doktorunuzun tavsiyesine göre 4-6 hafta aralıklarla kontrol randevunuza gitmelisiniz.Randevularınızı aksatmanız tedavinizin uzamasına sebep olacaktır.

*Doktorum daimi diş çekimi ile birlikte tel tedavisi önerdi,tedavi sonunda dişlerimin arasında boşluk kalır mı?

Bazı kişilerde yer darlığı o kadar fazla olur ki daimi dişlerden çekim yapmak gerekir.Bu boşluklar hem diğer dişlerinizi düzgün sıralamak hemde kapanışınızı düzeltmek için kullanılacaktır.Doktorunuz hiç boşluk kalmayacak şekilde dişlerinizi yeniden düzenleyecektir.

*Ortodontik tedavi sırasında ağrı olacak mı?

Diş tellerinizin takıldığı günden başlayarak ilk bir hafta boyunca dişlerinizde sızlama şeklinde ağrılar olacaktır.Benzer ağrılar ayda bir yapılan rutin kontrollerinizden sonra da olacak ve 2-3 gün sürecektir.

*Ortodontik tedavi yaptırmak istiyorum ama tellerim görünsün istemiyorum.Başka seçenekler var mı?

Ortodontik tedavi geleneksel olarak dişlerin ön yüzlerine yapıştırılan metal braketlerle yapılır.Gelişen teknoloji ile günümüz de alternatif teknikler uygulanmaktadır.

1.Diş renginde braketler:Seramik yada camdan yapılan braketler metal braketlere göre daha estetik bir görüntü sağlar.

2.Şeffaf plaklar:Bu yöntemde ortodontik tedavi braketler kullanılarak değil,şeffaf plaklar ile yapılır.Hasta -doktor işbirliğinin çok önemli olduğu bu teknikte her plakta küçük diş hareketleri yaptırılır ve plaklar iki haftalık aralıklarla değiştirilir.

3.Lingual ortodonti:Bu teknikte braketler dişlerin ön yüzlerine değil,dil tarafına yapıştırılır.Tekniğin en önemli özelliği tüm dişlere kendisine özel braket gerekliliğidir.Bu nedenle maliyeti diğer yöntemlere göre yüksektir.


whatsapp icon
Yukarı