DOĞUM SONRASI YENİ DOĞAN BAKIMI
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Sağlam çocuk izlemi çocuk sağlığı ve hastalıkları hizmetinin temelini oluşturur.Sadece sağlıklı çocukların büyüme ve gelişmelerinin izlendiği,sağlıklı olup olmadığının değerlendirildiği,aşı ve sağlık eğitimi gibi koruyucu hekimlik uygulamalarının sunulduğu bir çocuk sağlığı izlemi hizmetidir.

AMAÇ

  Hastalıkların önlenmesi

  Büyüme ve gelişmenin izlenmesi

  Yaşa uygun beslenmenin sağlanması

  Aşılama

  Sağlık eğitimi

  Erken tanı konması

  Öykü

  Fizik muayene

  Taramalar

  Hastalıkların erken dönemde tedavi edilmesi

GÖZLEMLEME SIKLIĞI

  Sağlıklı çocuğun gelişimi anne karnında başlar,ergenlik sonuna kadar devam eder.

  Doğumda

  Doğum sonrası ilk 48 saat içinde

  15.günde 41.günde

  2,3,4.aylarda ayda 1

  3-6 yaş arası yılda 1 kez

ÇOCUK SAĞLIĞI GELİŞİM BASAMAKLARI

Görüşme ve öykü;güncel şikayetleri,beslenme,aşı,çevre,ev ortamı aile ile birlikte değerlendirilmeli ,ilk aylarda emzirme gözlenmeli, ek gıdalar,vitamin mineral destekleri sorgulanmalı sağlıklı beslenme seçenekleri önerilmektedir.

FİZİK MUAYENE

Şikayeti olup olmadığına bakılmaksızın her ziyarette tam bir fiziki muayene yapılmalıdır.Her kontrolde boy,ağırlık, iki yaşına kadar da baş çevresi ölçülerek büyüme değerlendirilmeli, ve aile ile paylaşılmalıdır.3 yaşından itibaren kan basıncı da ölçülmelidir.Fizik muayene çoğu hastalığın tarama yöntemidir.

TARAMALAR

Hipotiroidi ve fenilketonüri,topuktan alınan bir damla kanla tespit edilip tedavi edilebilen erken tedavi olmadığında zeka ve gelişme geriliğine yol açan hastalıklardır.

GELİŞİMSEL KALÇA ÇIKIĞI

Fizik muayene 4.aydan önce USG ile teşhis edilip tedavi edilir.

GÖRME TARAMALARI

Her ziyarette görme değerlendirilir.Şüpheli durumda göz doktoruna yönlendirilir.Görme keskinliği muayenesi 3 yaşında başlatılmalıdır.

İŞİTME TARAMALARI

Amaç işitme kaybının 3.aydan önce tanınmasıdır.

DEMİR EKSİKLİĞİ

Anne sütüyle, beslenen sağlıklı bebekler de dahil 6-12. ayda kan sayımı yapılır.

-İdrar yolu enfeksiyonu,şüpheli durum yoksa bile 5 yaşında ve ergenlikte kontrol edilmelidir.

AŞILAMA

Çocuk sağlığı hizmetlerinin ayrılmaz bir parçasıdır.Aşı programının her çocuğa zamanında uygulanması,aşının gerekliliği ve yan etkileri hakkında bilgi verilir.

SAĞLIK EĞİTİMİ

Bebek bakımı ile ilgili bilgiler özellikle yeni doğan bebek döneminde verilir.Göbek bağı bakımı,bezlenen bebek ve çocuklarda genital temizliğe önem vermek,banyo,giyim,emzirme gaz çıkarma tekniği,uyku,kundaklamanın bebeğin gelişimi açısından oluşturduğu riskler göz önünde bulundurulmalıdır.Yeni doğan bebeklerin fiziksel ve bilişsel gelişimine destek olmak için sarılmak,gülümsemek ve bebeğinizi severken ona sevgi sözcükleri ile iletişim kurmanız bebeğinizin duygusal gelişiminini destekler.

İlk bir yıl içinde bebeğin tüm ihtiyaçları ve istekleri bebeği ağlatmadan onun istediği zaman ve şekilde karşılanmalı,disiplin bir yaşından sonra başlamalıdır.Sigara içilmemesi ebeveynlere anlatılır.Sık sık solunum enfeksiyonu bebeğin,gerilim geriliğine yol açar.Ülkemizde annelerin D vitamin eksikliği sık olduğundan bebeğe doğumdan itibaren D vitamini verilir.

Diş çıkarma ile birlikte diş temizliği su ile önerilir.Geceleri biberon ile süt verilmesi diş çürüklerine sebep olduğu için engellenmelidir.Olası kazalarla ilgili ve dikkat edilmesi gerekli durumlar için aileye bilgi verilir.Bir sonraki kontrole kadar geçen süre zarfında ebeveynlerin uzman doktora sorması gereken soruları var ise hekim tarafından cevaplanır,sonrasında uygun güne randevu önerilir.


whatsapp icon
Yukarı