Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Hareket sistemini ilgilendiren hastalıkların, iş kazalarının, yaşlılık ve yaralanma sonucu ortaya çıkan bozuklukların sıcak-soğuk uygulamalar, elektrik akımları, masaj ve egzersizler gibi çeşitli fizik ajanlar kullanılması yoluyla giderilme yöntemidir.
Fizik tedavi kimlere yapılır?
Bel, sırt ve boyunda ağrı ve fonksiyon bozukluğu olanlara,
Omuz, diz, kalça, dirsek, el bilek, el ağrıları; bu bölgelerin kireçlenmeleri
Özellikle yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan ve sıklıkla elde,bilekte ve kalçada kırığa neden olan osteoporoz (kemik erimesi) hastalığının tanı ve tedavisinde
Kırık, çıkık, incinme nedeniyle alçı sonrasında eklemlerinde sertleşmeler-eklem hareketlerinde kısıtlılık olanlara,
Menisküs, bağ yaralanmaları ve diğer spor yaralanmaları,
Karpal Tünel Sendromu(el bileğinde sinir sıkışması)
Lateral Epikondilit (tenisçi dirseği)
Rotator Kaf Yırtıkları (omuz kuşağı kaslarında yırtık)
Spina bifida, serebral palsi gibi özürlülüğe neden olan hastalıklar
Parkinson Hastalığı,
Yüz felci geçirmiş hastalar
Felç(inme) geçirmiş hastalar fizik tedaviden fayda görür.
Fizik Tedavi Sırasında Ağrı Hisseder miyim?
Fizik Tedavi sırasında hastaların büyük çoğunluğu herhangi bir ağrı hissetmez. Sadece eklem hareket kısıtlılığı olan bazı durumlarda, fizyoterapist eşliğinde yapılan germe egzersizleri hafif ağrılı olabilir.
Fizik tedavi yöntemleri nelerdir?
Soğuk Tedavisi: Sinir ileti hızını yavaşlatarak ödemi, ağrıyı ve kas tonusunu azaltır. Özellikle eklemin ağrılı, şiş ve sıcak olduğu akut dönemlerde çok etkilidir.
Isı (sıcak tedavisi): Sıcak uygulama ile arteryel ve kapiller kan akımı artar, tendon esnekliğinde artış sağlanır. Böylece kas spazmlarını azaltmak, ağrıyı hafifletmek (miyofasiyal, bel ağrısı, boyun ağrısı, post herpetik nevralji), eklem tutukluğu ve eklem kontraktürlerini azaltmak mümkün olmaktadır.
Parafin:
Yüzeysel ısı tedavisinde kullanılır. Parafin, erime noktası 51,7-54,5 C arasında olan bir maddedir. Değişik yağlar karıştırılarak ve inceltilerek kullanılır. Özellikle küçük eklemleri egzersiz ve eklem çalışmaları açısından uygun hale getirir.
Ultrason:
Yüksek frekanslı ses dalgaları doku içinde ısı enerjisine dönüştürülerek fizik tedavide kullanılır. Ultrason eklem kapsülü ve bağ dokunun ısınmasını sağlayarak,kasların gevşemesine ve ağrının azalmasına sebep olur.
Elektrik Akımlar:
Kaslara uygulanan düşük akımlar ile kasılma sağlanabilir. Zayıflamış kasların kuvvetlendirilmesinde ve kas gücünün arttırılmasında yararlanılır.
TENS:
Esas olarak analjezik (ağrı kesici) etkisi için kullanılır. Genel olarak ağrıya neden olan tüm kas iskelet sistemi hastalıklarında etkilidir.
Egzersiz Tedavisi:
Fizik tedavide en efektif yöntem egzersizdir. Kas kuvvetinin korunmasında, eklemlerde oluşan ağrı ve hareket kısıtlılığının giderilmesinde, ameliyat sonrası eklemlerin ve kasların eski fonksiyonlarını kazanmasında en etkili ve işe yarayan yöntem egzersizdir.
Fizik tedavinin amacı nedir?
Fizik tedavinin amacı, günlük yaşam aktivitelerini daha kolay hale getirmektir. Örneğin, hastalık nedeniyle yürüme, merdiven inip, çıkma,düğme ilikleme-açma, ayakkabı giyme-çıkarma, çanta taşıma, yazı yazma, kavanoz açma-kapatma gibi günlük yaşamda sıklıkla yapılan aktivitelerde zorlanma varsa fizik tedavi bu aktivitelerin daha kolay yapılmasını sağlar.
Fizik tedavi ne kadar sürer?
Her seans ortalama 1 saat sürer ve 15-20 seans arasında uygulanır.